Over ons

Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) draagt bij aan een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving. Wij verlenen omgevingsvergunningen in opdracht van tien gemeenten en de provincie Gelderland. Ook zien we erop toe dat bedrijven voldoen aan actuele wet- en regelgeving op het gebied van milieu(veiligheid). Daarnaast adviseren we onder andere onze opdrachtgevers over archeologie en over verschillende milieu-onderwerpen, zoals bodem, geluid en lucht.

Onze opdrachtgevers

Wij zijn de uitvoeringsorganisatie voor meerdere VTH-taken (Vergunningen, Toezicht en Handhaving) van onze opdrachtgevers:

Ons bestuur

Het Dagelijks Bestuur en het Algemeen Bestuur bestaan uit vertegenwoordigers van onze opdrachtgevers. Hieronder ziet u een overzicht van ons Algemeen Bestuur. De leden van het Dagelijks Bestuur zijn momenteel nog niet bekend.

Gemeente BerkellandJoost van Oostrum, burgemeester (voorzitter Dagelijks en Algemeen Bestuur)
Gemeente ZutphenRick Verschure, wethouder
Gemeente Oude IJsselstreekBen Hiddinga, wethouder
Gemeente DoetinchemHenk Bulten, wethouder
Gemeente BronckhorstWilko Pelgrom, wethouder
Gemeente LochemMarja Eggink, wethouder
Gemeente AaltenTed Kok, wethouder
Gemeente Oost GelreBart Porskamp, wethouder
Gemeente MontferlandGerard Nijland, wethouder 
Gemeente WinterswijkGosse Visser, wethouder
Provincie GelderlandDirk Vreugdenhil, gedeputeerde
Omgevingsdienst AchterhoekPetra van Oosterbosch, directeur

Vergaderdata Algemeen Bestuur 2022, 2023 en 2024

De vergaderdata van het Algemeen Bestuur zijn openbaar toegankelijk en vinden fysiek plaats. Wilt u een vergadering als toehoorder meemaken? Stuur het Bestuurssecretariaat dan een e-mail.

Jaarstukken en begrotingen

Jaarstukken

Begrotingen

Organogram

Veelgestelde vragen over omgevingsdiensten

Omgevingsdiensten zijn regionale overheidsorganisaties die voor gemeenten en provincies taken uitvoeren op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Deze taken hebben betrekking op het milieu. Nederland telt op dit moment 28 omgevingsdiensten.

Bijna alle omgevingsdiensten zijn opgericht na de vuurwerkramp in Enschede (13 mei 2000) en de brand in Volendam (1 januari 2001). Naar aanleiding van deze rampen ontstond er behoefte aan regionaal werkende organisaties die taken op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving op zich namen. 

Omgevingsdiensten zijn er voor de uitvoering van zogenaamde VTH-taken op het gebied van milieu. Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) zijn de kerntaken van een omgevingsdienst. Provincies en gemeenten kunnen ervoor kiezen om meer taken bij de omgevingsdienst neer te leggen. Bijvoorbeeld VTH-taken op het gebied van bouw. Of  juridische ondersteuning en specialistische advisering op bijvoorbeeld het gebied van geluid, licht, omgevingsveiligheid en milieumetingen.

Alle omgevingsdiensten in Nederland werken samen via de overkoepelende vereniging, Omgevingsdienst NL. Verder werken wij intensief samen met alle omgevingsdiensten in Gelderland. Gezamenlijk vormen deze zes omgevingsdiensten de Gelderse Omgevingsdiensten.