Minister van Justitie en Veiligheid bezoekt Achterhoek

De Achterhoek krijgt meer agenten om onder meer de (drugs)criminaliteit in het buitengebied aan te pakken. Die toezegging deed minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz woensdag tijdens haar werkbezoek aan Groenlo.

Schuren in het buitengebied zijn gewilde locaties voor met name drugscriminelen die hier een drugslab of wietplantage in huisvesten. Het feit dat er beperkt politie in het buitengebied is en de gunstige ligging vlak bij de Duitse grens, maakt het extra aantrekkelijk om hier iets illegaals op te starten. 

Goed op de hoogte

Tijdens een wandeling sprak de minister vertrouwelijk met de burgemeester van Berkelland, de politiechef van Winterswijk en een paar buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Raymond Terhürne, boa-coördinator en toezichthouder ondermijning bij Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) was een van deze boa’s: ‘Het was een leuke ontmoeting. De minister was erg geïnteresseerd, luisterde aandachtig en stelde goede vragen. Je kon merken dat ze op de hoogte was van wat hier speelt.’ Overigens kan het nog wel twee jaar duren voordat er daadwerkelijk extra agenten in de Achterhoek aan de slag gaan.

Onmisbare partij

ODA is een onmisbare partij bij toezicht en handhaving in het buitengebied op het gebied van milieu en bedrijven. Twee ODA-medewerkers houden zich met de aanpak van ondermijning bezig. Daarnaast nemen zij deel aan het Keurmerk Veilig Buitengebied en de ondermijningstafel in alle acht de gemeenten waar ODA actief is. De gemeentelijke boa’s van alle gemeenten hebben vanuit de Regiodeal een training gehad over het herkennen van drugscriminaliteit. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en een game hebben ze geleerd op welke signalen ze scherp moeten zijn en wat hun bevoegdheden zijn. Tegelijkertijd is door de training het netwerk van boa’s versterkt.