Controle in Zutphen: illegale sigarettenfabriek ontdekt

Op donderdag 24 juni is op bedrijventerrein De Mars in Zutphen een controle uitgevoerd. Er zijn in totaal twintig bedrijven bezocht. De gezamenlijke actie werd gedaan door de douane, de politie, Liander en de gemeente Zutphen. Ook Omgevingsdienst Achterhoek nam deel aan de controle.

Over de controle

Er werd vooral gecontroleerd op grond van milieu- en bouwvoorschriften. In eerste instantie lag de nadruk op het inventariseren en zo goed mogelijk in kaart brengen wat er momenteel afspeelt op deze locatie. Veel van de aanwezige bedrijven zijn namelijk nooit gemeld en waren bij de gemeente evenmin bekend.

Illegale sigaretten en gestolen auto’s

Tijdens de controle is een niet in werking zijnde, illegale sigarettenfabriek ontdekt met de faciliteiten om naar schatting tot één miljoen sigaretten per dag te kunnen maken. De FIOD doet hier nader onderzoek naar. Daarnaast zijn in een aparte ruimte enkele bedden aangetroffen, wat kan wijzen op uitbuiting van werknemers. Ook werden tijdens de controle drie gestolen auto’s aangetroffen en in beslag genomen.

Criminaliteit aan het daglicht brengen

Burgemeester Annemieke Vermeulen van Zutphen vindt het ontzettend belangrijk om de wat meer onzichtbare vormen van criminaliteit aan het daglicht te brengen. “Ik ben heel tevreden met de acties die zijn uitgevoerd, een mooie samenwerking tussen deze organisaties. Zo maken we het voor onze ondernemers en voor heel Zutphen weer een beetje veiliger.”

De gemeente Zutphen gaat vanaf nu deze controles ook elders en zonder aankondiging doen. Op deze manier krijgen malafide ondernemers of criminelen geen gelegenheid om illegale activiteiten uit te voeren.