Bodemverontreiniging en bodemsanering melden
Misschien voert u werkzaamheden uit die de bodem of grond kunnen verontreinigen. Of de bodem of grond kan al vervuild zijn. Om te voorkomen dat de vervuiling te groot wordt, moet u in een aantal gevallen een melding doen bij de provincie Gelderland of bij uw gemeente.
Wanneer moet u een melding doen?
U moet een melding bij de gemeente of provincie doen als:
- de bodem of grond van een locatie mogelijk verontreinigd is
- er een bodemverontreiniging is aangetoond
- er gesaneerd moet worden
- u zaken gaat doen (of laat doen) die de bodem kunnen vervuilen
Melding bij de provincie: historische verontreiniging van meer dan 25 m³
Is er sprake van een bodemverontreiniging van meer dan 25 m³, die vóór 1987 heeft plaatsgevonden? U bent dan verplicht de verontreiniging en de eventuele sanering te melden bij de provincie Gelderland.
Melding bij uw gemeente: kleine verontreiniging van maximaal 25 m³ of nieuw geval
Een bodemverontreiniging of sanering van maximaal 25 m³ moet u melden bij uw gemeente. Dat geldt ook voor een verontreiniging van ná 1987, ongeacht de grootte. Deze melding kunt u het best minimaal twee weken vóór aanvang van de werkzaamheden doen. Wij vragen u om de volgende informatie aan te leveren:
- onderliggend(e) bodemonderzoek(en)
- de kaart van het Kadaster (kadastrale kaart) met ingetekende verontreinigingscontour
- een plan van aanpak (saneringsplan)
Wat gebeurt er na de melding?
Na de melding wordt onderzocht wat u met de grond of bodem moet doen en of u mag gaan starten met de werkzaamheden. U hoort dit uiterlijk binnen vijf weken. Soms gaat het om maatwerk en kan het vijftien weken duren voor u mag starten met het saneringsplan.
Als u toestemming krijgt om te graven, is het belangrijk om ook de start van de werkzaamheden te melden. Dit kan door een e-mail te sturen naar bodem@odachterhoek.nl. Vermeld ook het zaaknummer dat u heeft ontvangen bij de beoordeling van uw plan van aanpak.
Meer informatie over de procedure vindt u op de website Bodem+.