Veiligheidsrisico’s van energie- en batterijenopslag beter inzichtelijk dankzij nieuwe rekenmethode

Door de energietransitie gebruiken we steeds meer batterijen, bijvoorbeeld in elektrische fietsen of zonnepanelen. Als er veel batterijen bij elkaar liggen, zoals in buurtbatterijen of opslaglocaties, kunnen er bij een incident zoals een brand gevaarlijke stoffen vrijkomen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daarom een nieuwe rekenmethode ontwikkeld. Deze methode geeft inzicht in de risico’s van energieopslagsystemen (EOS) en grote opslag van lithiumbatterijen voor de omgeving.

Overheden en bedrijven kunnen precies de veiligheidsafstanden berekenen tot deze opslagen. Zo kunnen ze beter rekening houden met de veiligheid bij ruimtelijke ordening en beleidsontwikkeling.

Wat zijn energieopslagsystemen (EOS) en batterijopslag?

Energieopslagsystemen bestaan uit installaties met lithium-ion batterijen die tijdelijk energie opslaan, bijvoorbeeld van zon of wind. Lithium-ion batterijen worden ook veel opgeslagen in magazijnen, werkplaatsen of distributiecentra. Hierbij gaat het om de opslag van batterijen voor consumentenproducten zoals elektronica.

De rekenmethode

De methode kijkt naar verschillende eigenschappen van een energieopslagsysteem of batterijopslagplaats en berekent aan de hand daarvan het risico voor de omgeving. Zo kan bepaald worden welke afstand veilig is en of er extra maatregelen nodig zijn om risico’s te beperken. Gemeenten kunnen zo betere keuzes maken over waar woningen of bedrijven gebouwd kunnen worden in de buurt van een EOS of batterijopslag.

Gebruik in de praktijk

De rekenmethode is nog niet verplicht, maar het RIVM adviseert om deze al wel te gebruiken bij beleid en vergunningen. De Omgevingsdienst Achterhoek gebruikt de methode al om de veiligheidsrisico’s van EOS’en en batterijopslagen te beoordelen.

Bedrijven die een energieopslagsysteem aanschaffen of in gebruik nemen of een batterijopslag willen bouwen, kunnen met deze methode berekenen hoe groot de veiligheidsafstanden moeten zijn. Er zijn ook standaard afstandstabellen beschikbaar voor veelvoorkomende situaties, die gebruikt kunnen worden als een snelle en veilige richtlijn. Deze afstanden zijn meestal wat ruim genomen om extra veiligheid te garanderen.