Beter en effectiever toezicht door drones

De toekomst van toezicht: zo noemt onze collega Arno Hofhuis de inzet van drones door omgevingsdiensten. Vanaf 1 januari 2022 mogen drones waarschijnlijk worden ingezet bij het werk. En daar is Arno als dronepiloot helemaal klaar voor. In dit artikel vertelt hij hoe Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) in aanraking kwam met drones, en waarvoor je drones allemaal in kunt zetten als omgevingsdienst.

Arno werkt als boa en toezichthouder asbest bij ODA. Hij deed zijn eerste drone-ervaring op in 2018, toen hij met de Wildbeheereenheid (WBE) Twickel in het voorjaar in het hoge gras reekalveren ging opzoeken met drones, om ze van de ‘maaidood’ te redden. “Vervolgens heb ik binnen ODA verschillende branches enthousiast gemaakt over drones. We bezochten samen een informatiedag over de inzet en het gebruik van drones in de praktijk en iedereen was na afloop positief!”

Als asbestdeskundige zag Arno meteen allemaal mogelijkheden om drones bij zijn werk in te zetten. “En ook vanuit andere branches binnen de organisatie werd aangegeven dat het inzetten van een drone handig zou zijn.” Daarom ging Arno de opleiding ROC-light volgen tot dronepiloot. “Die heb ik vorig jaar gehaald. Daarna hebben we bij ODA een drone aangeschaft om te oefenen en ervaring op te doen. En onlangs heb ik een aanvullende opleiding afgerond, zodat ik straks onder de Europese wetgeving kan vliegen.”

Inzet drones bij toezicht nog niet mogelijk

Hoewel Arno dus al opleidingen heeft gevolgd en geoefend heeft om drones in te zetten in het werk van ODA, mag hij de drones alleen nog maar gebruiken voor trainingsdoeleinden. Dat komt doordat overheidsdiensten momenteel tussen wal en schip vallen: ze kunnen niet meer onder nationale wetgeving vliegen, maar mogen drones ook nog niet gebruiken onder de nieuwe Europese wetgeving. “Maar dat verandert waarschijnlijk per 1 januari 2022,” vertelt Arno.

Vanaf dan kan het dus zo zijn dat je in de Achterhoek een drone ziet die wordt ingezet door Omgevingsdienst Achterhoek. Maar waarvoor kan Arno zo’n drone allemaal gebruiken?

De drone die we bij ODA gebruiken is een zeer technisch en geavanceerd apparaat dat heel veel mogelijkheden biedt

Arno Hofhuis

Veelzijdig inzetbaar

Er zijn er veel mogelijkheden om het toezicht te verbeteren met een drone. “Je kunt met een drone met warmtebeeld bijvoorbeeld energielekken in beeld brengen bij bedrijven,” geeft Arno als voorbeeld. Ook kun je met behulp van een drone een dak opmeten waarbij asbest is afgevoerd. Zo kun je controleren hoeveel vierkante meter er is afgevoerd, en of dit klopt met de melding die is gedaan. Daarnaast kan bij het aanpakken van ondermijning een drone worden gebruikt, bijvoorbeeld als een bedrijventerrein wordt uitgekamd. Of er naast al deze mogelijkheden ook nadelen zijn? Toch wel: een drone is gevoelig voor de weersomstandigheden. Bij harde wind, regen of sneeuw kun je de drone dus beter binnen laten.

Toekomst van toezicht

Arno kijkt ernaar uit om de drone in zijn werk in te kunnen zetten. “De drone die we bij ODA gebruiken is een zeer technisch en geavanceerd apparaat dat heel veel mogelijkheden heeft. Veel van die mogelijkheden moet ik me nog eigen maken, maar daar krijg ik vanuit de organisatie gelukkig hulp bij.” Arno is ervan overtuigd dat drones een mooie toevoeging zijn op de huidige toezichtmethoden. “En onze kennis en ervaring verbetert alleen maar verder. Zo kunnen we beter en effectiever toezicht houden, want vanaf de grond kun je niet alles zien. De drone draagt zeker bij aan de toekomst van toezicht en handhaving.”

De drone die bij Omgevingsdienst Achterhoek wordt gebruikt