Nieuws

Controles illegale activiteiten in buitengebieden Lochem en Oost Gelre

Om de overlast van motorcrossers langs en rond het Twentekanaal terug te dringen is onlangs tussen Sluis Eefde en de Exelsebrug in Lochem een controle uitgevoerd. Er werden vijf motorcrossers gezien. Tegen een daarvan is een proces-verbaal opgemaakt.

Wederom uitstel Omgevingswet

Na vijf keer uitstel, moet het op 1 januari 2024 echt gaan gebeuren: de invoering van de Omgevingswet. Hoewel technisch gezien alles op orde was om de wet op de ‘oorspronkelijke’ datum van 1 juli 2023 in te voeren, is gehoor gegeven aan de wens van gemeenten en bedrijfsleven voor meer tijd.

Meer flexibiliteit bij energiebesparingsplicht door portefeuilleaanpak

Bedrijven of instellingen die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (gelijkwaardig) verbruiken, moeten voldoen aan de energiebesparingsplicht. Een nieuwe werkwijze, de portefeuilleaanpak, zorgt voor grote organisaties voor meer flexibiliteit en minder administratie.

‘Traineeship is een mooie combinatie van leren en bezig zijn met de praktijk’

Tim Janssen is in november als trainee omgevingsveiligheid begonnen bij Omgevingsdienst Achterhoek (ODA). ‘Het traineeship is een mooie combinatie van leren en bezig zijn met de praktijk. Wat ik bij de trainingen heb geleerd, die ik in de eerste maanden heb gevolgd, kan ik gelijk toepassen bij het schrijven van adviezen.’

Samen werken aan veiligheid

Omgevingsdienst Achterhoek, gemeente Montferland, Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, politie, Natuurmonumenten, waterschap, LTO Liemers-Achterhoek en Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland hebben een...

Propaanopslagtanks steeds populairder

Door de hoge aardgasprijzen gaan steeds meer bedrijven en particulieren in de Achterhoek op zoek naar alternatieve brandstoffen. Hierdoor zien we een toename in de plaatsing van propaangastanks. Maar let op! In de bebouwde kom en op bedrijventerreinen is dit niet zonder meer mogelijk.

Minister van Justitie en Veiligheid bezoekt Achterhoek

De Achterhoek krijgt meer agenten om onder meer de (drugs)criminaliteit in het buitengebied aan te pakken. Die toezegging deed minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz woensdag tijdens haar werkbezoek aan Groenlo.

Start pilot met woningen op waterstof

Woningen verwarmen met waterstof is wellicht een van de mogelijkheden voor de toekomst. Maar voordat het zover is moeten er nog vele hobbels genomen worden. Hoe duurzaam, betaalbaar en toepasbaar is het eigenlijk? En hoe veilig? Er zijn verschillende pilots in Nederland in voorbereiding om dit te onderzoeken, onder meer in Lochem. Hierbij is ook Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) betrokken.

Omgevingsveiligheid in de spotlight

Vergunningverlening, toezicht en handhaving. Het zijn de kerntaken van een omgevingsdienst. Maar minstens zo belangrijk is de specialistische advisering op het gebied van omgevingsveiligheid. Om daar meer bekendheid aan te geven en aantrekkelijker te maken voor nieuwe collega’s, is op 1 november 2022, bij Omgevingsdienst Achterhoek (ODA), het project ‘Werken aan de toekomst’ gestart.

Annemieke laat het mooie en interessante van archeologie zien

Waar houdt een archeoloog bij een omgevingsdienst zich eigenlijk mee bezig? In dit interview vertelt onze collega Annemieke Lugtigheid over haar werkzaamheden, over het belang van archeologie én over de tentoonstelling Achterhoek 1572, die je dit jaar in alle Achterhoekse gemeenten kunt bekijken.