Asbest herkennen

Vroeger werd asbest onder andere gebruikt als materiaal in daken van panden, woningen, schuurtjes of andere bijgebouwen. Na 1 juli 1993 is asbest verboden en niet meer toegepast in huizen en materialen. Denkt u dat u asbest heeft in een gebouw? Dan is het goed om te weten hoe u asbest kunt herkennen. 

Hoe ziet asbest eruit?

Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Bij inademing kunnen ze na lange tijd kanker in de longen, het longvlies of buikvlies veroorzaken. Daarom is het belangrijk om voorzichtig en verstandig met asbest om te gaan.

Asbest heeft een vezelachtige structuur en is meestal wit tot lichtgrijs. Zolang het materiaal niet beschadigd raakt, is er niets aan de hand. Maar asbestdaken raken bijvoorbeeld beschadigd door weersinvloeden, zoals storm en hagel. Daardoor verweren asbestdaken vaak na zo’n dertig jaar. 

Waar vindt u asbest?

U kunt asbest tegenkomen op heel veel plekken. Er zijn namelijk meer dan 3500 toepassingen bekend waar asbest in kan zitten! Aan de buitenkant van een gebouw kan er onder andere asbest zitten in golfplaten, goten dakleien, gevelbekleding, regenpijpen en bloembakken. Binnen kunt u asbest vinden in onder andere vloerbedekkingen, vensterbanken, apparaten, tegellijm en glaskit.

Op de website van Milieu Centraal vindt u foto’s van verschillende toepassingen in huis waarin asbest zit. Verder kunt u via deze site ook advies op maat krijgen. Vul de vragen over uw woning of schuur in en krijg tips over het herkennen van asbest, advies over de beste manier om asbest te (laten) verwijderen en een schatting van de kosten voor het vervangen van een asbestdak.

Heeft u een bouwwerk van vóór 1994?

Schakel dan altijd een gecertificeerd asbestinventariseerder in als u asbest wilt laten opsporen of werkzaamheden aan uw bouwwerk wilt laten uitvoeren. Klik hier om een asbestinventariseerder bij u in de buurt te vinden.

Vindt u asbest in de openbare ruimte?

Dan moet u dit melden bij uw gemeente of bij ons. De gemeente kan asbest laten verwijderen als dat nodig is. De gemeente kan ook laten onderzoeken hoe erg het terrein verontreinigd is.

Meer weten over asbest?

Bekijk dan de korte video over asbest, waar het zit en hoe u het kunt herkennen die gemaakt is door Milieu Centraal.